Aplicação de metodologia ativa “painel de controle” no melhoramento do aprendizado da disciplina de enogastronomia: um relato de experiência

Authors

  • Manuella Macêdo Barbosa Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará
  • Sergiano De Lima Aaraújo
  • Glauber Carvalho Nobre Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará
  • Mikaelle Barboza Cardoso

DOI:

https://doi.org/10.36311/2447-780X.2020.v6.n2.02.p9

Keywords:

Student, knowledge, Protagonist, self-employed, Dynamic

Abstract

Active methodologies contribute to making learning more meaningful, making the student the protagonist of the knowledge construction process. The puporse of this article is to report on  the teaching experience, when applying the active the methodology of “Control Panel”whit the programmatic contente of “Nationality of Wines, of the discipline of Enogastronomy, of the High Course of Technology of Gastronomy and how this methodology contibuted to producing more meaningful learning. It was possible to observe that the application of the active methodology Control Panel in the discipline of Enogastronomy when addressing the theme of “Nationality of Wines” made the student more proactive; stimulated the creativity of the students, contributing to the improvement of their didatics, mastery of the contente and interconnection beteween the various concepts studied in the discipline; improved student performance, as well as conytributing to the construction of the more meaningful individual and collective

Author Biography

  • Manuella Macêdo Barbosa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará

    Atuação na área de Engenharia Química, Engenharia de Alimentos, Ciência e Tecnologia de Alimentos e Tecnologia em Gastronomia, desenvolvendo projetos que visam desenvolvimento regional da Região Nordeste (estado do Ceará), Alto Oeste Potiguar e agregação de valor a resíduos agroindustriais. Desenvolvimento e execução de projetos nos seguintes temas: obtenção, purificação e estudo da goma de cajueiro,obtenção de carotenóides e flavonóides a partir do bagaço do peúnculo do caju, desenvolvimento de pesquisas e tecnologias relacionadas à Produtos de Origem Vegetal, tendo atuado por seis anos desenvolvendo os seguintes temas: caju, vitamina C, carotenóides, elaboração de salgadinho de feijão, teor de cera de carnaúba, mel, elaboração de farinhas ricas em fibras, elaboração de produtos de panificação. Atualmente, ocupo o cargo de Coordenadora do Curso Superior de Tecnologia em Gastronomia (2018 a presente data), atuando em projetos de pesquisa e extensão na área de elaboração de novos produtos.

Published

2020-12-29

Issue

Section

Dossier Articles

How to Cite

Aplicação de metodologia ativa “painel de controle” no melhoramento do aprendizado da disciplina de enogastronomia: um relato de experiência. (2020). Revista Do Instituto De Políticas Públicas De Marília, 6(2), 9-24. https://doi.org/10.36311/2447-780X.2020.v6.n2.02.p9