Sustainable Food Systems: The case of CooperCentral VR - a 2nd Generation Coop in the supply of bananas to public schools in the city of Sao Paulo

Authors

  • Gustavo Fonseca de ALMEIDA Universidade Federal de São Carlos - UFSCar https://orcid.org/0000-0003-0263-697X
  • Rafael Eduardo CHIODI Departamento de Administração e Economia. Universidade Federal de Lavras
  • Fabio GRIGOLETTO Centro de Ciências da Natureza Campus Lagoa do Sino da Universidade Federal de São Carlos – Rod. Lauri Simões de Barros, km 12 - SP-189 - Buri – SP. CEP: 18290-000

DOI:

https://doi.org/10.36311/1519-0110.2024.v25.e024007

Keywords:

solidarity, family agriculture, Sete Barras Network, Coopercentral VR, agroecology

Abstract

The paper presents a study performed in a second-generation cooperative CooperCentral VR, located at Vale do Ribeira - Sao Paulo, created to attend the national program for food acquisition to public schools. The aim was to investigate their main challenges with logistics to supply bananas twice a week to more than 2000 schools in the megacity of Sao Paulo. Twelve organizations of family farmers came together to produce and deliver bananas to schools in Sao Paulo. A semi-structured methodological approach was used to include interviews with managers, producers, and delivery people. Some difficulties in delivering bananas in each school were observed, such as, for example, concentrating all volume for deliveries in a unique warehouse, in addition to the legal requirement to present physical supporting documentation within each fruit delivery, which delayed and made it difficult serving many routes in the megacity. Electronic lists and their signatures in digital format, proposed by the interviewed collaborators can speed up registration in order to serve all schools on all suggested routes. The social organization showed the existence of an inclusive, counter-hegemonic logic of operation, based on the principles of solidarity economy, allowing employees to meet the assumed commitments and thus distribute more fairly the income generated from food production.

Author Biographies

  • Rafael Eduardo CHIODI, Departamento de Administração e Economia. Universidade Federal de Lavras

    Professor do Departamento de Administração e Economia da Universidade Federal de Lavras. Doutor em Ciências (USP). Mestre em Ciências Agrárias (UFMG). Engenheiro Florestal (UFLA).

  • Fabio GRIGOLETTO, Centro de Ciências da Natureza Campus Lagoa do Sino da Universidade Federal de São Carlos – Rod. Lauri Simões de Barros, km 12 - SP-189 - Buri – SP. CEP: 18290-000

    Professor Ajunto da Universidade Federal de São Carlos no Campus Lagoa do Sino, é Doutor em Administração Pública e Governo na Fundação Getúlio Vargas, na linha de pesquisa Governo e Sociedade Civil em Contexto Subnacional (2018). Mestre em Desenvolvimento Regional e Meio Ambiente pelo Centro Universitário de Araraquara - UNIARA (2011), na Linha de Pesquisa em Políticas Públicas e Desenvolvimento. Graduação em Administração Pública pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2010). Atua em projetos de pesquisa nos temas: ação pública e políticas públicas, agricultura familiar, assentamentos rurais de Reforma Agrária, bairros rurais, análise organizacional e formas organizacionais alternativas. Recentemente, tem atuado em projetos de pesquisa aplicada a partir da abordagem da Ciência Cidadã. É pesquisador no Centro de Estudos em Administração Pública e Governo - CEAPG, da Fundação Getúlio Vargas

Published

2024-06-03

Issue

Section

Segunda Parte do Dossiê: Amanhã vai ser outro dia: as múltiplas crises do presente e o papel das iniciativas associativas autogestionárias na reorganização da sociedade