Food and nutrition actions to face Noncommunicable Diseases from the perspective of Primary Health Care in Brazil: a scoping review

Authors

  • Islla Silva de Freitas a Curso de Nutrição. Universidade Federal do Espírito Santo (UFES), Vitória, Espírito Santo, Brasil https://orcid.org/0009-0001-9734-6213
  • Raquel Gomes Pereira de Sá a Curso de Nutrição. Universidade Federal do Espírito Santo (UFES), Vitória, Espírito Santo, Brasil https://orcid.org/0009-0005-9093-998X
  • Luciana Bicalho Cevolani Pires b Programa de Pós-Graduação em Nutrição e Saúde (PPGNS). Universidade Federal do Espírito Santo (UFES), Vitória, Espírito Santo, Brasil https://orcid.org/0000-0002-2760-9663
  • Camila Bruneli do Prado Universidade Federal do Espírito Santo https://orcid.org/0000-0002-1762-6064
  • Virginia Maria Muniz d Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva, Universidade Federal do Espírito Santo (UFES), Vitória, Espírito Santo, Brasil
  • Luciane Bresciani Salaroli a Curso de Nutrição. Universidade Federal do Espírito Santo (UFES), Vitória, Espírito Santo, Brasil; b Programa de Pós-Graduação em Nutrição e Saúde (PPGNS). Universidade Federal do Espírito Santo (UFES), Vitória, Espírito Santo, Brasil; d Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva, Universidade Federal do Espírito Santo (UFES), Vitória, Espírito Santo, Brasil

DOI:

https://doi.org/10.36311/jhgd.v33.14273

Keywords:

Primary Health Care, Noncommunicable Diseases, Nutrition and Food Programs and Policies, Brazil

Abstract

Introduction: Noncommunicable Diseases (NCDs) are considered a major public health problem, which makes it essential to develop interventions for promotion, prevention and treatment.

Objective: To synthesize and evaluate the evidence on food and nutrition actions for coping with NCDs in adults and the elderly from the perspective of PHC in Brazil.

Methods: This is a literature scoping review, guided by JBI guidelines and following the steps of Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Extended Meta-Analyses for Scoping Reviews. The search took place in 5 electronic databases: MEDLINE, Web of Science, EMBASE, Central Cochrane Library and LILACS, and the gray literature, including the official government websites and the SUS Food and Nutrition Network.

Results: A total of 1844 articles were identified and only 42 articles met the eligibility criteria of the proposed methodology. It was identified that, among the available scientific evidence, food and nutrition actions in PHC are concentrated in education strategies and guidance on healthy habits for the treatment of NCD based on Public Nutrition Policies and Guidelines, mostly designated by a population composed of adults and a small proportion of elderly people.

Conclusion: there is a need for more studies published on food and nutrition actions in PHC, as the available scientific evidence does not correspond to 50% of the Brazilian states, being insufficient to positively impact the country’s nutritional situation. In addition, more research with a preventive approach to NCDs is essential, since PHC is characterized by a set of health-related actions that have as their main focus the promotion and protection of health.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Camila Bruneli do Prado, Universidade Federal do Espírito Santo

    Postgraduate Program in Public Health. Federal University of Espírito Santo (PPGSC/UFES). Avenida Marechal Campos, 1468, Bonfim, Vitória, Espírito Santo, Brazil; email: prado.camila@gmail.com

References

Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Análise em Saúde e Vigilância de Doenças Não Transmissíveis [Internet]. Vigitel Brasil 2020: vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico: estimativas sobre frequência e distribuição sociodemográfica de fatores de risco e proteção para doenças crônicas nas capitais dos 26 estados brasileiros e no Distrito Federal em 2020. Brasília (DF): Ministério da Saúde; 2021 [citado 2022 fev 22]. Disponível em: https://www.gov.br/saude/pt-br/centrais-de-conteudo/publicacoes/publicacoes-svs/vigitel/relatorio-vigitel-2020-original.pdf/view

World Health Organization. Noncommunicable diseases. Geneva: WHO, 15 abr. 2021 [cited 2022 fev 13]. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases.

World Health Organization. Preventing chronic diseases: a vital investment. Geneva: WHO, 2005 [cited 2022 fev 13]. Available from: https://apps.who.int/iris/handle/10665/43328.

Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Análise de Situação de Saúde. Plano de ações estratégicas para o enfrentamento das doenças crônicas e agravos não transmissíveis (DCNT) no Brasil 2021-2030. Brasília (DF): Ministério da Saúde; 2021 [citado 2022 fev 13]. Disponível em: https://www.gov.br/saude/pt-br/centrais-de-conteudo/publicacoes/publicacoes-svs/doencas-cronicas-nao-transmissiveis-dcnt/09-plano-de-dant-2022_2030.pdf

World Health Organization. World health statistics 2021: a visual summary. Geneva: WHO; 2021 [cited 2022 fev 13]. Available from: https://www.who.int/data/stories/world-health-statistics-2021-a-visual-summary.

Delpino FM, Wendt A, Crespo PA, Blumenberg C, Teixeira DS da C, Batista SR, et al. Occurrence and inequalities by education in multimorbidity in Brazilian adults between 2013 and 2019: evidence from the National Health Survey. Rev. Bras. Epidemiol. 2021; 4: 1-15. DOI: https://doi.org/10.1590/1980-549720210016.supl.2.

Ministério da Saúde. Diretrizes e Recomendações para o Cuidado Integral de Doenças crônicas Não-Transmissíveis: promoção da saúde, vigilância, prevenção e assistência. Brasília (DF): Ministério da Saúde; 2008 [citado 2023 fev 22]. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/diretrizes_recomendacoes_cuidado_doencas_cronicas.pdf.

Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Brasília (DF): Ministério da Saúde; 2007 [citado 2023 jan 4]. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/politica_nacional_alimentacao_nutricao.pdf.

Rigon SDA, Schmidt ST, Bógus CM. Nutritional challenges in the Brazilian Unified National Health System for building the interface between health and food and nutritional security. Cad Saúde Pública. 2016; 26(3). DOI: https://doi.org/10.1590/0102-311X00164514.

Gomes CBS, Gutiérrez AC, Soranz D. Política Nacional de Atenção Básica de 2017: análise da composição das equipes e cobertura nacional da Saúde da Família. Ciênc. saúde coletiva. 2020; 25(4):1327-1338. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-81232020254.31512019.

Gonçalves RN, Gonçalves JRS, Cunha MJS, Cruz MRN, Carvalho Junior MR, Ditterich RG, et al. Política Nacional de Promoção da Saúde: o percurso de elaboração, implementação e revisão no Brasil. Divers@!. 2021; 13(2):198-205. DOI: http://dx.doi.org/10.5380/diver.v13i2.75213.

Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Análise de Situação de Saúde. Plano de ações estratégicas para o enfrentamento das doenças crônicas não transmissíveis (DCNT) no Brasil 2011-2022. Brasília (DF): Ministério da Saúde; 2011 [citado 2023 fev 22]. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/plano_acoes_enfrent_dcnt_2011.pdf.

Peters MDJ, Marnie C, Tricco AC, Pollock D, Munn Z, Alexander L, et al. Updated methodological guidance for the conduct of scoping reviews. JBI Evid Synth. 2020;18(10):2119-2126. DOI: https://doi.org/10.11124/JBIES-20-00167.

Tricco AC, Lillie E, Zarin W, O’Brien KK, Colquhoun H, Levac D, et al. PRISMA extension for scoping reviews (PRISMA-ScR): checklist and explanation. Annals of internal medicine. 2018; 169(7):467-473. DOI: https://doi.org/10.7326/M18-0850.

Lefebvre C, Manheimer E, Glanville J. Searching for studies. In: Higgins JPT, Greene S, eds. Cochrane Handbook for Systematic Reviews of Interventions, Version 5.0. The Cochrane Collaboration, 2008.

Ouzzani M, Hammady H, Fedorowicz Z, Elmagarmid A. Rayyan-a web and mobile app for systematic reviews. Syst Rev. 2016;5(1):210. DOI: https://doi.org/10.1186/s13643-016-0384-4.

Pedroni GAM, Rosa JA, Guedes HM. Assistência de enfermagem prestada à pessoa idosa com hipertensão arterial. Rev. de Enfermagem do Centro Oeste Mineiro. 2013; 3(2):662-669. DOI: https://doi.org/10.19175/recom.v0i0.379

Scain SF, Franzen E, Santos LB, Heldt E. Acurácia das intervenções de enfermagem para pacientes com Diabetes Mellitus tipo 2 em ambulatório. Rev Gaúcha Enferm. 2013; 34(2):14-20. DOI https://doi.org/10.1590/S1983-14472013000200002.

Braga VAS, Jesus MCP, Conz CA, Silva MH, Tavares RE, Merighi MAB. Actions of nurses toward obesity in primary health care units. Rev Bras Enferm. 2020; 73(2):e20180404. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/0034-7167-2018-0404.

Girotto E, Andrade SM, Cabrera MAS, Matsuo T. Adesão ao tratamento farmacológico e não farmacológico e fatores associados na atenção primária da hipertensão arterial. Ciênc. saúde coletiva. 2013; 18(6):1763-1772. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-81232013000600027.

Macedo MML, Cortez DN, Santos JC, Reis IA, Torres HC. Adherence to self-care practices and empowerment of people with diabetes mellitus: a randomized clinical trial. Rev. Esc. Enferm. USP. 2017; 51:e03278. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1980-220X2016050303278.

Machado JC, Cotta RMM, Moreira TR, Silva LS da. Análise de três estratégias de educação em saúde para portadores de hipertensão arterial. Ciênc saúde coletiva. 2016; 21(2):611-620. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-81232015212.20112014.

Vieira GLC, Cecílio SG, Torres HC. A percepção dos usuários com diabetes sobre a estratégia de educação em grupos na promoção do autocuidado. Esc Anna Nery. 2017; 21(1):e20170017. DOI: https://doi.org/10.5935/1414-8145.20170017.

Nascimento TMRV et al. A pilot study of a Community Health Agent-led type 2 diabetes self-management program using Motivational Interviewing-based approaches in a public primary care center in São Paulo, Brazil. BMC Health Services Research. 2017; 17:32. DOI: https://doi.org/10.1186/s12913-016-1968-3.

Torres HC, Cortez DN, Reis IA. Avaliação da educação em grupo de diabetes na atenção primária à saúde. Cienc. enferm. 2016; 22(3):35-45. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-95532016000300035.

Cezaretto A, Siqueira-Catania A, Barros CR, Salvador EP, Ferreira SRG. Benefits on quality of life concomitant to metabolic improvement in intervention program for prevention of diabetes mellitus. Qual Life Res. 2012; 21:105–113. DOI: http://dx.doi.org/10.1007/s11136-011-9919-2.

Jaime, PC, da Silva, ACF, Gentil, PC, Claro RM, Monteiro CA. Brazilian obesity prevention and control initiatives. Obesity Reviews. 2013; 14:88-95. DOI: https://doi.org/10.1111/obr.12101

Silva S, Souto R, Alves F, Morais T, Araújo G, Honorato M. Características de mulheres obesas assistidas pelo Núcleo de Apoio à Saúde da Família. Revista Enfermagem UERJ. 2018; 26:e22565. DOI: http://dx.doi.org/10.12957/reuerj.2018.22565.

Siqueira-Catania A, Cezaretto A, Barros CR, Salvador EP, Santos TC, Ferreira SRG. Cardiometabolic risk reduction through lifestyle intervention programs in the Brazilian public health system. Diabetology & Metabolic Syndrome. 2013; 5:21. DOI: https://doi.org/10.1186/1758-5996-5-21.

Machado ALG, Borges FM, Silva AZ, Jesus ACP, Moreira TMM, Vieira NFC. Círculo de cultura como intervenção educativa para promoção da saúde de idosos hipertensos: Relato de experiência. Ciência, Cuidado E Saúde. Cienc Cuid Saude. 2017; 16(1). DOI: https://doi.org/10.4025/cienccuidsaude.v16i1.33551.

Mendes AJB, Ponte KMA, Farias MS. Cuidados de enfermagem para adesão, por idosos, de hábitos saudáveis de vida, com base na Teoria da Promoção da Saúde. Revista Kairós Gerontologia. 2015; 18(4):269-287. DOI: https://doi.org/10.23925/2176-901X.2015v18i4p269-287.

Grillo MFF, Neumann CR, Scain SF, Rozeno RF, Beloli L, Perinetto T, et al. Diabetes education in primary care: a randomized clinical trial. Cad Saúde Pública. 2016; 32(5):e00097115. DOI: https://doi.org/10.1590/0102-311X00097115.

Car MR, Pierin AMG, Aquino VLA. Estudo sobre a influência do processo educativo no controle da hipertensão arterial. Rev esc enferm USP. 1991; 25(3):259-269. DOI: https://doi.org/10.1590/0080-6234199102500300259.

Alves LFF, Marcolino FF. Educação alimentar e nutricional na perspectiva da atenção primária à saúde. Rev. APS. 2014; 17(2):180-188. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-1104201711421

Cortez DN, Santos JC, Macedo MML, Souza DAS, Reis IA, Torres HC. Efeito de um programa educacional em empoderamento do autocuidado para cumprimento de metas em diabetes. Cienc. enferm. 2018; 24:3. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/s0717-95532018000100203.

Becker TAC, Teixeira CRS, Zanetti ML, Pace AE, Almeida FA, Torquato MTCG. Effects of supportive telephone counseling in the metabolic control of elderly people with diabetes mellitus. Rev. Bras. Enferm. 2017; 70(4):704-10. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/0034-7167-2017-0089.

Debon R, Bellei EA, Biduski D, Volpi SS, Alves ALS, Portella MR, et al. Effects of using a mobile health application on the health conditions of patients with arterial hypertension: A pilot trial in the context of Brazil’s Family Health Strategy. Sci. Rep. 2020; 10:6009. DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-020-63057-w.

Kuhmmer R, Lazzaretti RK, Guterres CM, Raimundo FV, Leite LE, Delabary TS, et al. Effectiveness of multidisciplinary intervention on blood pressure control in primary health care: a randomized clinical trial. BMC Health Serv Res. 2016; 16:456. DOI: https://doi.org/10.1186/s12913-016-1703-0.

Oliveira TL, Miranda L de P, Fernandes P de S, Caldeira AP. Eficácia da educação em saúde no tratamento não medicamentoso da hipertensão arterial. Acta paul enferm. 2013; 26(2):179-84. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-21002013000200012.

Cortez DN, Macedo MM, Souza DA, Dos Santos JC, Afonso GS, Reis IA, et al. Evaluating the effectiveness of an empowerment program for self-care in type 2 diabetes: a cluster randomized trial. BMC Public Health. 2017; 17:41. DOI: https://doi.org/10.1186/s12889-016-3937-5.

Eik Filho W, Bonjorno LP, Franco AJM, Santos MLA, Souza EM, Marcon SS. Evaluation, intervention, and follow-up of patients with diabetes in a primary health care setting in Brazil: the importance of a specialized mobile consultancy. Diabetol Metab Syndr. 2016; 8:56. DOI: https://doi.org/10.1186/s13098-016-0173-1.

Torres HC, Pace AE, Chaves FF, Velasquez-Melendez G, Reis IA. Evaluation of the effects of a diabetes educational program: a randomized clinical trial. Rev Saúde Pública. 2018; 52:8. DOI: https://doi.org/10.11606/S1518-8787.2018052007132.

Brienza AM, Mishima SM, Frederico P, Clápis MJ. Grupo de reeducação alimentar: uma experiência holística em saúde na perspectiva familiar. Rev Bras Enferm. 2002; 55(6):697-700. DOI: https://doi.org/10.5935/0034-7167.20020054.

Ribeiro AG, Cotta RMM, Silva LS da, Ribeiro SMR, Dias CMGC, Mitre SM, et al. Hipertensão arterial e orientação domiciliar: o papel estratégico da saúde da família. Rev Nutr. 2012; 25(2):271-282. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-52732012000200009.

Gardone DS; Ribeiro SMR; Silva RR; Martino HSD. Impact of nutritional intervention on the anthropometric profile and dietary intake of participants of the Family Health Strategy (FHS). Nutrire: rev. Soc. Bras. Alim. Nutr. = J. Brazilian Soc. Food Nutr. 2012; 37(3):245-258. DOI: http://dx.doi.org/10.4322/nutrire.2012.019.

Einloft ABN, Silva LS, Machado JC, Cotta RMM. Influência de intervenções educativas em perfis antropométricos, clínicos e bioquímicos e na percepção de saúde e doença de portadores de hipertensão arterial no contexto da Saúde da Família. Rev Nutr. 2016; 29(4):529-541. DOI: https://doi.org/10.1590/1678-98652016000400008.

Regne GRS, Meireles MQ, Faria AL, Balena HCF, Souza EM, Matozinhos FP. Intervenções para portadores de doenças crônicas não-transmissíveis: Relato de experiência e estudo epidemiológico. Rev Fun Care. 2021; 13:763-767. DOI: http://dx.doi.org/10.9789/2175-5361.rpcfo.v13.9194.

Arruda GO de, Marcon SS, Peruzzo HE, Ruiz AGB, Back IR, Nass EMA, et al. Intervenção educativa em homens com diabetes mellitus: Efeitos sobre comportamentos e perfil antropométrico. Acta paul enferm. 2020; 33:1-10. DOI: https://doi.org/10.37689/acta-ape/2020AO0128.

Teixeira PDS, Reis BZ, Vieira DAS, Costa D, Costa JO, Raposo OFF, et al. Intervenção nutricional educativa como ferramenta eficaz para mudança de hábitos alimentares e peso corporal entre praticantes de atividade física. Ciênc. saúde coletiva. 2013; 18(2):347-356. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-81232013000200006.

Cezaretto A, Barros CR, Almeida-Pititto B, Siqueira-Catania A, Monfort-Pires M, Folchetti LGD, Ferreira SRG, et al. Lifestyle intervention using the psychoeducational approach is associated with greater cardiometabolic benets and retention of individuals with worse health status. Arch Endocrinol Metab. 2017; 61:36-44. DOI: https://doi.org/10.1590/2359-3997000000185.

Pimentel GD, Portero-Mclellan KC, Oliveira EP, et al. Long-term nutrition education reduces several risk factors for type 2 diabetes mellitus in Brazilians with impaired glucose tolerance. Nutrition Research. 2010; 30(3):186-190. DOI: https://doi.org/10.1016/j.nutres.2010.03.003.

Dantas RCO, Farias DAA, Oliveira FVA, Paes NA. Medidas preventivas para o controle da Hipertensão Arterial Sistêmica em homens de um município paraibano. Revista Brasileira de Ciências da Saúde. 2013; 17(3):217-224. DOI: https://dx.doi.org/10.4034/RBCS.2013.17.03.02.

Costa PRF, Assis AMO, Silva MCM, Santana MLP, Dias JC, Pinheiro SMC, et al. Mudança nos parâmetros antropométricos: a influência de um programa de intervenção nutricional e exercício físico em mulheres adultas. Cad Saúde Pública. 2009; 25(8):1763-1773. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-311X2009000800012.

Ribeiro AG, Ribeiro SM, Dias CM, et al. Non-pharmacological treatment of hypertension in primary health care: A comparative clinical trial of two education strategies in health and nutrition. BMC Public Health. 2011; 11:637. DOI: https://doi.org/10.1186/1471-2458-11-637.

Romeiro C, Nogueira JAD, Dutra ES, Carvalho KMB. Reducing risk factors in overweight adult users of the family health strategy of the Distrito Federal. Rev Nutr. 2013; 26(6):659-668. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-52732013000600005.

Lima STRM, Souza BSN, França AKT, Salgado JV, Salgado-Filho N, Sichieri R. Reductions in glycemic and lipid profiles in hypertensive patients undergoing the Brazilian Dietary Approach to Break Hypertension: a randomized clinical trial. Nutrition Research. 2014; 34(8):682-687. DOI:https://doi.org/10.1016/j.nutres.2014.07.009.

Mendonça RD, Lopes ACS. Efeitos de intervenções em saúde sobre os hábitos alimentares e medidas físicas. Rev. esc. enferm. USP. 2012; 46(3):573-579. DOI: https://doi.org/10.1590/S0080-62342012000300007.

Freitas PP, Menezes MC, Santos LC, Pimenta AM, Ferreira AVM, Lopes ACS. The transtheoretical model is an effective weight management intervention: a randomized controlled trial. BMC Public Health. 2020; 20:652. DOI: https://doi.org/10.1186/s12889-020-08796-1.

Bortolini GA, Pereira TN, Nilson EAF, Pires ACL, Moratori MF, Ramos MKP, et al. Evolução das ações de nutrição na atenção primária à saúde nos 20 anos da Política Nacional de Alimentação e Nutrição do Brasil. Cad. Saúde Pública. 2021; 37 (Suppl 1). DOI: https://doi.org/10.1590/0102-311X00152620.

Santos SMC, Ramos FP, Medeiros MAT, Mata MM, Vasconcelos FAG. Avanços e desafios nos 20 anos da Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Cad Saúde Pública. 2021; 37(Suppl 1). DOI: https://doi.org/10.1590/0102-311X00150220.

Reis BBS, Vasconcelos TB. Orientação Nutricional como Estratégia de Educação em Saúde. Saúde em Revista. 2018; 18(49), 17-30. DOI: https://doi.org/10.15600/2238-1244/sr.v18n49p17-30.

Prado CB, Santos Neto ETS, Rissino SD, Gomes DR, Salaroli LB. Adherence to the 10 steps for a healthy diet in pregnant women in Southeast Brazil. J Hum Growth Dev. 2022; 2(3):204-214. DOI: http://doi.org/10.36311/jhgd.v32.13329.

Geus LMM de, Maciel CS, Burda ICA, Daros SJ, Batistel S, Martins TCA, et al. A importância na inserção do nutricionista na Estratégia Saúde da Família. Ciênc. saúde coletiva. 2011;16(Suppl 1):797-804. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-81232011000700010

Conselho Nacional de Educação. Diretrizes Curriculares Nacionais dos Cursos de Graduação em Enfermagem, Medicina e Nutrição. Brasília (DF): Ministério da Educação; 2001 [citado 2023 fev 22]. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/dmdocuments/ces1133.pdf

Conselho Federal de Nutricionistas. Consulta Nacional de Nutricionistas: Perfil das(os) nutricionistas no Brasil. Brasília (DF): CFN; 2021 [citado 2023 jan 10]. Disponível em: http://pesquisa.cfn.org.br/

Azevedo LB, Jesus TR, Reis, EC. Tendência temporal da inserção de nutricionistas no Sistema Único de Saúde segundo regiões do Brasil no período de 2009 a 2018. O Mundo da Saúde. 2021; 45: 024-033. DOI: https://doi.org/10.15343/0104-7809.202145024033

Silva ACF, Mota ALB, Casemiro JP. Alimentação e nutrição na atenção básica: reflexões cotidianas e contribuições para prática do cuidado. EdUERJ. 2021; 174. DOI: https://doi.org/10.7476/9786587949116

Machado PMO, Lacerda JT, Colussi CF, Calvo MCM. Estrutura e processo de trabalho para as ações de alimentação e nutrição na Atenção Primária à Saúde no Brasil, 2014. Epidemiol. Serv. Saúde. 2021; 30(2):e2020635. DOI: https://doi.org/10.1590/S1679-49742021000200015

Brandão AL, Casemiro JP, dos Reis EC, Vitorino SAS, de Oliveira ADSB, Bortolini GA. Recomendações para o fortalecimento da atenção nutricional na atenção primária à saúde brasileira. Rev Panam Salud Publica. 2022; 46. DOI: https://doi.org/10.26633/RPSP.2022.119

Published

2023-03-23

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLES